Encyklopedie koření

Encyklopedie koření

A B C Č D E F G H J K L M N P R S Š T V Z

Chuťově se galgán podobá zázvoru, je však aromatičtější a méně peprný. Barva oddenků galgánu je žlutošedá, z oddenku vyrůstají růžově až červeně zbarvené tužší postranní výhonky. Oproti zázvoru je subtilnější s hrubším, členitějším povrchem.

Čerstvý galgán má výraznou chuť i aroma podobné zázvoru, při delším skladování získává jemnější, až skořicově nasládlý podtón. Postupem času dřevnatí, ale vydrží dlouho uskladněný (mění se pouze chuť). Skladuje se nejlépe v mikrotenovém sáčku v chladničce, kde vydrží 2–3 týdny.

Galgán se hojně využívá na Dálném Východě. Je to nejoblíbenější koření především v Thajsku a Indonésii. Používá se do polévek a zeleninových pokrmů, ale také ke kuřecímu a jehněčímu masu, do omáček z kokosového mléka a k mořským plodům.

Čerstvý galgán se loupe podobně jako zázvor a poté se strouhá nebo krájí na tenké plátky či jemné hranolky o velikosti sirky (julienne).